Eren Holding Başarı Hikayesi
Eren Holding’te gerçekleştirilen RFID projesine dair sorularımızı yanıtlayan Lojistik Direktörü Serdar Poyraz’a ve Occasion Lojistik İşletme Müdürü Murat Altıkulaç’a içten cevapları için teşekkürlerimizi iletiyoruz.
Türkiye’nin en önemli perakendecilerinden Eren Holding Ticari hayatı boyunca pek çok ilke imza atmış. Atmaya da devam ediyor. Son teknolojiyi her daim bünyesine entegre eden ve iş süreçlerini mükemmelleştiren Eren Holding son gerçekleştirdiği RFID projesiyle bir ilke daha imza atarak mükemmeliyetçiliğini gözler önüne seriyor. Projeye dair sorularımızı yanıtlayan Lojistik Direktörü Serdar Poyraz’a ve Occasion Lojistik İşletme Müdürü Murat Altıkulaç’a içten cevapları için teşekkürlerimizi iletiyoruz.
Vector ve Altis ile RFID projesi hayata geçirdiniz. Proje hangi ihtiyaçlardan doğdu; bahsedebilir misiniz?
Eren Holding, perakende sektöründe uzun yıllardır hizmet veren ve bünyesinde son derece üst düzey markaları barındıran, sektörün önemli oyuncularından biri. Yılda iki kez bu markaların seri sonu satışlarının yapıldığı çadır mağazası, 2014 yılında Mahmutbey’de 3500 metrekarelik yeni lokasyona taşındı. Adı her ne kadar çadır mağazası olsa da, gerek içerdiği markaları gerekse de mimarisi ile alışveriş merkezlerine yarışır son derece modern bir kimliğe büründü. Müşterilerin kasa noktasındaki bekleme sürelerini en aza indirgemenin temel amacımız olduğu RFID projesi, kısa sürede etkin ve anlık stok takibi ile ürün güvenliğinin de sağlanmasına yönelik ek modüllerle genişletildi.
Projeyi öncesi ve sonrasını ele alarak değerlendirebilir misiniz?
Yeni çadır mağazasının projesi ve ilk çizimleri ortaya çıktığında, klasik bir kasa sisteminin talebi karşılayamayacağı da ortaya çıkmaya başladı. Bu tespitin ardından aradığımız çözümün RFID teknolojisinde olduğu ancak bu çözümün bugüne kadar uygulanan projelerden farklı bir yapıda olacağı su yüzüne çıktı.
Yalnızca mağaza değil, tüm bina RFID ile çalışmaya uygun hale getirilecek şekilde tasarlandı. Koridorlar, kapılar, stok alanları, kasa noktaları gibi her detay RFID’ye uygun hale getirildi. Projede kullanılacak tüm ekipmanların tedarik süreci son derece yakın olan proje deadline’ına uygun olarak planlandı. Yepyeni ve benzersiz bir kasa dizaynı yapıldı. Mağaza ile depo arasında izole bir geçiş tüneli inşa edildi. RFID kodlama istasyonları için titiz bir mühendislik çalışması yürütüldü. Çalışacak yazılımın hem ERP ile hem de POS ile entegrasyonu için yoğun bir çaba sarf edildi.
Projeyi canlı kullanıma alıp, ilk sonuçları gördüğümüzde verilen bu emeğin de fazlasıyla geri döndüğü ortaya çıktı. RFID ile ilgili olmaz diye bildiğimiz birçok şeyin aslında olabileceği gözler önüne serildi. Ürün etiketlemeden mağazaya, oradan da kasaya giden ve satışla sona eren sürecin her aşamada sorunsuz çalışması projeye emeği geçen herkesin yüzünü güldürdü.
Bu hızla hareket eden bir süreçte, anlık stok takibi yapabiliyor olmak ürün planlama konusunda çalışan ekibin elini çok kuvvetlendirdi. Bugün, verilen emeğin sonuç verdiğini görmek ve böyle bir projeyi perakende sektöründe kullanabilen ilk firma olmak bizler için son derece gurur verici. Bu projeyi bugün ulaştığı noktadan çok daha ilerilere götürmek için tüm ekip, mağaza kapanır kapanmaz yeniden düşünmeye ve çalışmaya çoktan başladı.
Teknoloji ve iş ortağı seçimini nasıl yaptınız? Dikkat ettiğiniz unsurlar nelerdi?
RFID, Eren Holding’te 2008 yılından beri kullanılan bir teknoloji. Dolayısıyla yetenekleri ve sorunları konusunda son derece bilgi sahibi olduğumuz bir konu. RFID’nin bu projede ihtiyaçlarımızı karşılayabileceğinden şüphemiz olmadı. Ayrıca ülkemizde RFID’nin bu seviyede kullanıldığı başka bir projenin olmayışı bizleri motive eden diğer bir faktör oldu. Binlerce RFID etiketin çok hızlı şekilde yer değiştirdiği bir ortamda, süreci sorunsuz yönetmek; son derece yüksek bir teknoloji ve iyi bir planlamayı gerektiriyordu. Kullanılan RFID etiketlerin seçiminden, kasalara yerleştirilen okuyuculara, geçiş noktalarında tasarlanan sistemlerden, RFID kodlama istasyonlarına kadar her detay çok titiz bir çalışmanın sonunda ortaya çıktı. Tüm sistemi yöneten yazılım, yoğun bir test ve performans analizinden geçirildi.
Vector ve Altis bizim için RFID konusunda birlikte birçok başarılı projeye imza attığımız, konusunda deneyimli tedarikçiler durumunda. Bu projenin tasarımı aşamasından hayata geçirilmesi noktasına kadarki her aşamada tedarikçilerimiz bizlerin yanında oldu. Yalnızca taleplerimizi anlamakla kalmayıp bizleri yönlendirme misyonunu da üstlendi.
Hayata geçen RFID projesinin genel işleyişinden bahsedebilir misiniz?
Süreç ürünün etiketlenmesi ile başlıyor. RFID operasyonun en meşakkatli ve hata yapmaya müsait olan bu aşamasını kontrol altında tutmak hiç de kolay olmadı. Kodlama için personelin fırın diye tabir ettiği RFID kodlama istasyonları aynı anda 250 ürünün RFID etiketlerini kodlayabilir şekilde tasarlandı.
Bu aşamada Hard Tag’ler hem ürün güvenliği hem de RFID için kullanıldılar. Etiketlemenin ardından ürünlerin mağazaya transferinde, mağaza ile depo arasına kurulan RFID odası kullanıldı. 10 metrekarelik bir alanda bulunan 1000 adet ürünün saniyeler içinde listelenmesi ve mağazaya transferi bu odada mümkün hale getirildi. Bu odanın dışarıdaki etiketleri okumayacak şekilde izole edilmesi ve buna karşılık içerideki ürünlerin tümünün okunması için sinyal seviyelerinin ayarlanması günler süren testlere mal oldu.
Mağazaya transfer edilen stokun anlık takibi yazılımla mümkün hale getirildi. Kasalara kurulan RFID okuyucular ile POS’lar entegre olarak çalıştırıldı. Tüm satış, RFID etiketlerin okutulması ile gerçekleştirildi. Bu sayede hem ürün güvenilirliği hem de stokun anlık ve doğru olarak takip edilmesi mümkün hale getirildi.
Tamamlanan projenin saha personeli tarafından kullanımını değerlendirebilir misiniz?
Açıkçası projenin saha personeli tarafından kullanılması çok da zor olmadı. Ürün içeriğine ve kodlama yapısına hâkim olan tecrübeli personellerimiz sayesinde sorunsuz ve ciddi bir geçiş süreci gerçekleşmiş oldu. Tüm RFID lokasyonlarına geçişte sabitlenen uzman personel tüm sürecin ciddi ve hareketli ilerlemesine büyük katkı sağladı. Yapılan görev tanımlamaları sonucunda dört RFID sorumlusu, iki RFID oda sorumlusu şeklinde organizasyon yapımız oluşturuldu.
Yağız Bey, Vector Bilgi Teknolojileri olarak bu projede Altis Teknoloji ile birlikte yol aldınız. Bu son derece büyük projede Vector olarak nasıl yol aldınız, projenin ne tür katma değerleri oldu?
Depo süreçlerini RFID teknolojisi ile hızlandıran Eren Holding bu teknolojiyi yılda iki defa açık olan seri sonu ürünlerinin satışa sunulduğu Occasion mağazasına taşıdı. Occasion deposunda ürünlerin kimliklendirilmesi ile başlayan süreç; depo-mağaza transferlerini, mağaza sayımlarını ve kasalarda RFID ile satışı kapsamaktadır. Uçtan uca çözüm sunulan projede; 35 adet kasa için RFID okuyucu(Empipos), 300.000 adet Boyalı-EAS(Güvenlik)+RFID Tag , RFID Tag’lerin kodlanacağı 3 adet kodlama ünitesi, depo-mağaza transferlerinin yapıldığı holde kullanılan RFID tünel tedarik edildi.
Proje birden fazla katma değer barındırıyor. Eren Holding’in ihtiyaçları göz önünde bulundurularak, çok daha kısa sürede RFID Tag’lerin kodlanabilmesi için kodlama üniteleri özel olarak üretildi. Böylece aynı ürün grubu içerisinde yer alan RFID Tag’ler tek seferde bu ünitede kodlanabilmektedir. Mağazaya hatalı ürün girişlerinin ve stoklarda oluşacak hataların engellenmesi için depo-mağaza transferleri sırasında tüm ürünlerin RFID tünel içerisinden geçerek kontrol edilmesi, hatalı ürün girişi gerçekleşmesi durumunda sistemin uyarı vermesi sağlandı. Satış sürecinin hızlandırılması, kasalardaki yoğunluğun minimuma indirilmesi için tüm kasalar RFID okuyucular ile entegre edildi. Satış aşamasında gerekli ürün bilgileri, barkod yerine RFID tag’ler ile alınmakta. Böylece tek seferde müşterinin satın aldığı birden fazla ürünün bilgileri alınabilmekte ve faturalandırabilmekte.
Özel olarak üretilen ve iki parçadan oluşan etiketler bundle olarak sağlanmakta. Etiketlerin bir parçası boya kapsülünden oluşmaktadır. Ürün üzerindeyken zorlandığında ve çıkartmak istenildiğinde boya kapsülü patlamakta ve ürünü kullanılamaz hale getirmektedir. Diğer parçada ise RFID tag ve güvenlik etiketi yer almaktadır. Ürün bilgileri bu parçadaki tag üzerinde tutulmaktadır. Aynı zamanda mağaza giriş ve çıkışlarında yer alan sersormatic güvenlik kapılarında sinyal verebilmektedir. Gerçekleşen satış sonrasında iki parçadan oluşan tag’ler tekrar kodlanmak üzere depoya gitmektedir. Böylece yapılan sarf yatırımı çok uzun yıllar kullanılabilecektir.
Efruz Bey, Altis Teknoloji olarak RFID teknolojileri konusunda uzmanlığınız sektörel olarak zaten ortada. Bizlere bu projenin öneminden ve işleyişinden bahsedebilir misiniz? Sizin gözünüzden projenin Eren Holding açısından faydaları neler oldu?
Eren Holding Türkiye'de perakende tekstil sektörünün liderlerinden ve portföyünde en prestijli markaları bulundurmakta. Belli dönemlerde yapmış olduğu seri sonu satışları ile Eren Holding, tüketicilere çok avantajlı fırsatlar sunuyor. Tabii bu avantajdan faydalanmak isteyen tüketiciler de seri sonu mağazalarına çok ilgi gösteriyor. Müşterilerine daha hızlı ve kaliteli hizmet vermek isteyen Eren Holding, seri sonu mağazalarındaki yüksek yoğunluğu RFID teknolojisinden faydalanarak azaltıyor.
Proje uçtan uca bir tedarik zinciri yönetimi olarak planlanmıştır. Hem güvenlik alarmı hem de tanımlayıcı ciplerle donatılan her bir ürün depodan itibaren takip edilmeye başlanmaktadır. Depolardan mağazalara aktarılan RFID etiketli ürünler gerçek zamanlı bir biçimde izlenmekte, RFID okuyuculu kasalardan geçen her bir ürün de stoklardan otomatik olarak düşmektedir.
Proje sayesinde mağazalardaki operasyon süreleri dramatik biçimde kısalmış, hata oranları sıfıra yakın rakamlara inmiştir. Mağazalardaki korkunç yoğunlukta depolardan mağaza raflarına sevk edilmesi gereken kalemlerle ilgili gerçek zamanlı kararların alınması ve stok optimizasyonu daha kolay ve etkin hale getirilmiş, anlık mağaza stok durumları saniyesi saniyesine izlenerek müşterilerin ürün tedariki ile ilgili sorun yaşamamaları hedeflenmiştir.
Yoğun dönemlerde kasalarda oluşan uzun kuyruklar RFID teknolojisi sayesinde kısaltılmış, müşterilerin kasalarda çok daha hızlı işlem yapmaları sağlanmıştır. Kasalarda yaşanan hatalar ve suistimaller minimize edilmiş, ürün güvenliği arttırılmıştır.
Altis Teknoloji, projenin planlamasından, ürün tedarikine ve devreye alınmasına kadar tüm aşamalarında anahtar rol oynamış, projenin başarılı şekilde tamamlanması için azami gayreti göstermiştir. Proje kapsamında yüzbinlerce ürüne takılan RFID etiketleri, her bir kasada kullanılan RFID okuyucuları, RFID kodlama istasyonları ve RFID odaları, Altis Teknoloji'nin yüksek mühendislik kabiliyetlerini gösterebildiği bileşenlerdir.
Eren Holding Tarihçesi
Türkiye’nin en önemli perakendecilerinden biri olan Eren Holding’in başarıya giden yolculuğu birbirinden farklı, önemli atılım ve yatırımlarla dolu. Eren Holding’in tarihine kısaca sizler için göz atalım istedik:
1969 Türkiye'nin en önemli iç giyim üreticisi ve markası olan Er-os Çamaşırları A.Ş. kurulmuş.
1978 Modern Karton Sanayi ve Ticaret A.Ş., grubun kağıt sektöründeki ilk yatırımı olarak 24.000 tonluk kapasiteyle kurulmuş.
1988 Eren Tekstil Ticaret ve Sanayi A.Ş., 25.000 iğ kapasitesi ile pamuk ipliği üretimine başlamış.
1989 Eren Kağıt Sanayi ve Ticaret A.Ş. geri dönüşümlü kâğıtları değerlendirmek üzere kurulmuş.
1990 Fransız Devanlay Grubu ortaklığı ile Devanlay - Eren Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş., Lacoste ürünlerinin lisanslı üretimini ve Er-De Pazarlama A.Ş. de bu ürünlerin dağıtımını yapmak üzere aynı yıl kurulmuş.
1992 Özelleştirme İdaresi'nden 550.000 ton/yıl kapasiteli Denizli Çimento Sanayi ve Ticaret A.Ş. satın alınarak, çimento sektörüne girilmiş.
1993 Hazır beton sektöründe Modern Beton Sanayi ve Ticaret A.Ş. faaliyete başlamış.
1997 Eren Holding kurulmuş.
1998 Modern Ambalaj Ticaret ve Sanayi A.Ş., ambalaj sektöründe 50.000 ton/yıl kutu üretim kapasitesi ile faaliyete başlamış.
1998 Eren Holding, Modern Enerji Elektrik Üretim Otoprodüktör Grubu A.Ş. ile doğal gaz ve LPG kullanarak 24MW/saat kapasiteli üretimle enerji sektörüne girmiş.
2000 Eren Perakende, Swatch ile distribütörlük anlaşması yapmış.
2003 Mandalya Turizm İşletmeleri A.Ş. tarafından Bodrum'da kurulan 930 yataklı deluxe otel, Rixos Hotel Bodrum adıyla hizmete açılmış.
2004 Türki Cumhuriyetler’in yanı sıra 2004 yılında Rusya, Ukrayna, Belarus, Ermenistan, Letonya, Estonya ve Litvanya'da Lacoste ürünlerinin dağıtım ve mümessillik hakları alınmış.
2005 Eren Perakende, İngiltere'nin dünyaca ünlü lüks markası Burberry'nin Türkiye distribütörü olmuş.
2007 Eren Enerji Zonguldak'ta, 1360MW gücündeki, kömürle çalışan elektrik santrali inşaatına başlanmış ve bu proje için Türkiye Garanti Bankası ve Türkiye İş Bankası ile 850 milyon dolarlık kredi anlaşması imzalanmış.
2008 Modern Karton, 400.000 ton/yıl kapasiteli makinesinin devreye girmesiyle toplam üretim kapasitesini 700.000 ton/yıla yükseltmiş.
2010 1,6 milyar dolarlık yatırım değerine sahip üç aşamadan oluşan ve Zonguldak Çatalağzı’nda çalışmaları tamamlanan Eren Enerji Elektrik Santrali faaliyete geçmiş.
2012 Eren Perakende dünyaca ünlü giyim markası Gant’in Türkiye; G-Star’ın ise Türkiye ve Rusya operasyonlarını üstlenmiş.
2012 Günlük 100 bin adet sevkiyat kapasiteli Modern Depolama ve Lojistik Hizmetleri A.Ş kurulmuş.
2012 Çok markalı ayakkabı konsepti SuperStep ve çok markalı çocuk mağazası zinciri SuperKids, Eren Perakende bünyesindeki yerini almış.
2013 Eren Perakende global markalarına Nautica’yı da ekleyerek Türkiye, Rusya, Ukrayna ve CIS ülkelerindeki operasyonları yürütmeye başlamış.
2014 Modern Biokütle Enerjisi Santrali (MOBES) 6MWe kapasite ile devreye girmiş.
2015 Modern Enerji’nin Katı Atık Yakma Tesisi 27,6MW/s (100Ton/s) buhar üretim kapasitesiyle faaliyete geçmiş.
2015 Eren Perakende, dünyaca ünlü Amerikan markası Converse'in Türkiye ve CIS ülkelerindeki distribütörlük haklarını almış.